Siberische Tijger

siberische-tijgerDe Siberische tijger ook wel de Panthera Tigris Altaica genoemd. Het is echt een schitterend dier ik noem het zelf de creatie van de natuur om zijn schoonheid te tonen. De Siberische tijger kent vele namen enkele namen zijn oessoeritijger, Noord-Chinese tijger.  Een onderzoek heeft uitgewezen dat de Siberische tijger genetisch gezien bijna gelijk is de Kaspische tijger die is helaas in 1970 uitgestorven.

Populatie

Helaas komt de Siberische Tijger weinig voor in het wild. In 2011 is de populatie geschat op circa 500 tijgers. De genetische diversiteit is in het wild beperkt,  In 2005 zijn er 220 Siberische tijgers gehouden in diertuinen. Ongelooflijk dat deze dieren als een stuk show word gezien. Wij mensen moeten ons schamen dat wij deze dieren opsluiten en op ze jagen alsof ze lucht zijn. Het is gewoon om misselijk van te worden!

Territorium

Territorium kan tot 3.000 km 2 groot zijn en omvat de rivieren van Amoer en Oesseri in de Russische Krajs en Chabarovsk en Primorski. In 1996 werden er 415 tot 476 geteld in 2015 zijn er 480 tot 540 geteld. Ongeveer 10 tot 50 tijgers bevinden zich in het noorden van de Chinese regio Mantsjoerije. Het is nog onzeker of de soort Noord Korea voorkomt. De Siberische tijger

Leefwijze

De Siberische tijger blijft afhankelijk van zijn voedselvoorraad, soms jarenlang zitten vast territorium. Om hun territorium te markeren doen ze dat met hun urine of krabben ze aan de bomen..  Mannelijke territoria overlappen elkaar nooit de vrouwtjes doen dat wel. De Siberische tijger houdt zijn vijanden waar hij denk dat ie ze goed kan pakken.  Wat wel kan is het doorkruisen van het gebied zowel voor het mannetjes als vrouwtjes zolang je er ze maar niet blijven hangen.

Voortplanting

Ik vertelde al eerder dat de tijgers hun gebied markeringen door middel van hun urine en krabben op te bomen. Dit is ook een teken dat het vrouwtje klaar is op te paren. Tijgervrouwtjes zoeken de mannetjes omdat de mannetjes een enorm territorium hebben.  Het vrouwtje is 7 dagen vruchtbaar. Het mannetje en het vrouwtje paren meerdere keren, daarna verlaat het mannetje en gaat hij op zoek naar een nieuwe vrouwtje. De blinde tijgertje worden geboren na ongeveer 95 tot 112 dagen.  Ze kunnen maximaal 7 jongetjes krijgen. De moeder blijft eerst weken altijd bij haar baby tijgertje. Na twee weken breken de tandjes door en gaan de oogjes open. Ongeveer na twee maanden wordt de melkproduct bij de moeder verminderd, en eten haar baby al het vlees. Tegen een maand of zes de jongens beginnen ze al te jagen.  De welpen zijn zelfstandig na hun eerst jaar, na een jaar later kunnen ze grote prooien doden. Na 3 tot 5 jaar verlaten ze hun eigen moeder om een eigen territorium te veroveren.

Enkele feiten over de tijger

  1. Tijgers kunnen de prooidieren verslepen dit staat gelijk aan vijf volwassen mensen die nodig zouden zijn.
  2. Tijgers zouden  het geluid van herten nadoen om ze te lokken. Dit is wel een legende.
  3. Om te kunnen overleven hebben tijgers tot 10 kg per dag aan voedsel nodig ze kunnen geen enkele dag zonder voedsel
  4. Tijger kan 1.000 km afleggen in 22 dagen
  5. De zwaarste Siberische tijger woog 465 kg

Afmetingen en uiterlijke kenmerken

Een mannetje kan ruim  3,25 meter lang worden exclusief de staart van 1 meter. De vrouwtje is meestal kleiner. De grootste gevangen tijger had een lengte van 3,70 meter. De schofthoogte bedroeg ruim een meter en het gewicht was tussen 250 tot 280 kg.   De paartijd is het hele jaar door en tijgers zijn geslachtsrijp vanaf hun derde jaar. Een tijger in het wild ongeveer 15 jaar oud worden. De vacht van de Siberische tijger is oranjebruin tot oranje geel met meestal verticale bruine tot zwarte strepen. De strepenpatroon verschillen in aantal,dikte, en vertakkingen per tijger.  De buikzijde, de wangen en het gebied rond de ogen zijn wit.  Er bestaan ook witte tijgers met een geheel witte vacht met streeppatroon ligt. Deze witte tijger is zeer zeldzaam in het wilt, ze worden ook gebruikt in attracties waar ze in gevangenschap leeft.